Mitä valokuitu on? Voinko hankkia valokuituliittymän kesämökilleni?

Näihin ja moniin muihin usein kysyttyihin kysymyksiin saat vastauksen tältä sivulta. Mikäli et löydä vastausta mieltä askarruttavaan kysymykseen, voit soittaa asiakaspalveluumme 050-462 4000 tai laittaa sähköpostia myynti(at)savonkuitu.fi. Vastaamme mielellämme!

USEIN KYSYTTYÄ

1. Mitä valokuitu on?
 
Valokuitu on erittäin ohut, lasista valmistettu johdin, jota pitkin signaali siirtyy valon muodossa. Valokuitu on ominaisuuksiltaan ja tiedonsiirtokyvyltään ylivoimainen kuparikaapeleihin verrattuna. Sen tärkeimpiä etuja ovat luotettavuus, rajaton kapasiteetti ja valmius myös tulevaisuuden sähköisten palvelujen käyttöön.
 
2. Miten voin tilata valokuituliittymän?
 
Valokuituliittymän voit tilata soittamalla asiakaspalveluumme 050-462 4000. Voit myös laittaa sähköpostia osoitteeseen myynti(at)savonkuitu.fi niin otamme Sinuun yhteyttä.
 
3. Miten valokuituliittymän hinta määräytyy?
 
Valokuituliittymän hinta on 1.800 € (sis. alv 24 %) sisältäen liityntäyhteyden runkoverkosta 100 metriin saakka. Hintaan sisältyy päätelaite ja liittymä asennetaan kiinteistöösi toimintavalmiiksi. Mikäli kiinteistösi sijaitsee kauempana kuin 100 metriä runkoverkosta, ole yhteydessä Savon Kuituun.
 
4. Miten valokuituliittymä laskutetaan?
 
Kun olet tehnyt tilauksen, saat ensin laskun ennakkomaksusta, 300 euroa. (Liittymismaksu) Laskun yhteydessä lähetetään tilausvahvistus. Sopimusehdot löytyvät kotisivuiltamme. Loppumaksu laskutetaan sen jälkeen, kun liittymä on toimitettu ja asennettu kiinteistöösi, kahdessa erässä. (Korvaus rakentamiskustannuksista, oikeuttaa kotitalousvähennykseen)
 
5. Voiko valokuituliittymän maksaa rahoituksella?
 
Savon Kuitu ei tarjoa rahoitusvaihtoehtoa, pyydämme kääntymään suoraan pankkien ja muiden rahoituslaitosten puoleen.
 
6. Miten valitsen liittymään laajakaistapalvelun?
 
Savon Kuidun valokuituliittymään on saatavilla seuraavat laajakaistapalvelut:
 
Laajakaistapalvelut (sis. alv 24 %)
  • 10M/10M laajakaistapalvelu: 49,50 €/kk
  • 30M/10M laajakaistapalvelu: 54,90 €/kk
  • 100M/10M laajakaistapalvelu: 65,90 €/kk
  • 100M/100M laajakaistapalvelu: 77,90 €/kk

 

7. Voinko ottaa pelkästään valokuituliittymän kiinteistööni, ilman laajakaistapalvelua?
 
Kyllä voit. Tällöin valokuituliittymä tuodaan kiinteistöösi saakka, mutta ei kytketä käyttöön. Liittymästä ei mene ylläpitomaksua. Jos myöhemmin haluatkin ottaa liittymän käyttöösi, ole yhteydessä Savon Kuituun. Liittymän avauksesta veloitamme voimassaolevan hinnaston mukaisen asennusmaksun.
 
8. Haluaisin tehdä etätöitä mökiltäni käsin, voinko hankkia valokuituliittymän kesämökilleni?
 
Kyllä, myös vapaa-ajan asunnolle voi hankkia valokuituliittymän normaalin hinnoittelun mukaisesti. Mökkiliittymän laajakaistapalvelun kk-hinta on 29,50 €/kk (sis. alv 24 %). Liittymää on mahdollista käyttää 100 päivää vuodessa, päivät voi määritellä itse.
 
9. Voiko laajakaistapalvelun nopeutta nostaa kesken sopimuskauden?
 
Kyllä voi. Tässä tapauksessa ole yhteydessä Savon Kuidun asiakaspalveluun. 
 
10. Minulla olisi mahdollisuus urakoida itse liityntäyhteys runkoverkosta kiinteistööni, onko tämä mahdollista?
 
Kyllä, tällöin valokuituliittymän hinnaksi tulee 550 € (sis. alv 24 %). Tässä tapauksessa asiakkaan tulee itse hankkia tarvittava valokuitukaapeli. Urakointi on tehtävä Savon Kuidun ohjeiden mukaisesti. Muistathan, että kun urakoit liittymän itse, vastuu kaapeliosuudesta runkoverkosta kiinteistöösi on Sinulla.
 
11. Mitä kaikkea minä saan valokuituliittymän avulla?
 
Kuituliittymä mahdollistaa monen palvelun yhtäaikaisen käytön. Liittymän avulla voit katsella televisiopalveluita, käyttää internetiä, katsella videoita, käydä videoneuvotteluita, käyttää turvallisuus- ja hyvinvointipalveluita – mahdollisuudet ovat rajattomat. Valokuituliittymän avulla voit myös tehdä etätöitä, vaikkapa kesämökin kuistilta käsin.
 
Kuituliittymä on myös sijoitus pitkälle tulevaisuuteen. Se nostaa kiinteistön arvoa aivan kuten sähköliittymä.
  
12. Mikä on IPTV?
 
Laajakaistatelevisiossa lähetykset välitetään vastaanottimeen internet-yhteyden kautta. Tekniikka ja palvelut mahdollistavat monipuolisen ja joustavan käytön.
 
- Katsot ja tallennat lähetyksiä kun haluat
- Runsas kanavatarjonta: maksuttomat ja maksulliset kanavat
- Internetin sisällöt kuten Yle Areena
- Teräväpiirtolähetykset
- Runsaasti tallennustilaa
- Videovuokrauspalvelut
  
13. Mistä voin hankkia lisäpalveluita valokuituliittymääni?
 
Tällä hetkellä Savon Kuidun liittymään on saatavilla lisäpalveluita Maxivisionilta www.maxivision.fi tai Kaisanetiltä www.kaisanet.fi
Esimerkiksi videovuokrauspalveluita voit hankkia internetin kautta suoraan eri palveluntarjoajilta.
  
14. Laajakaista tuodaan talon seinään asti, mutta mitä tarvitaan talon sisällä? Meillä kaksikerroksinen omakotitalo ja nettiyhteys pitäisi saada niin ylä- kuin alakertaan pöytäkoneeseen kuin läppäreillekin. Miten tämä onnistuu parhaiten ja edullisesti ja onko yhteys sitten enää sovittu 10 megaa kaikille koneille?
 
Liittymä tuodaan Savon Kuidun toimesta haluttuun paikkaan kiinteistössä (tekninen tila tms) Tilattu yhteysnopeus on liittymään kytkettyjen laitteiden käytössä. Liittymässä on langaton Wlan -lähetin, eli esimerkiksi läppäreiden käyttö onnistuu sitä kautta.
 
Mikäli halutaan langallinen yhteys tietokoneelle, tällöin toimittamaltamme kotipäätelaitteelta tulee toteuttaa ns. ethernet -kaapeli kyseiselle laitteelle.
 
Mikäli halutaan IP-TV palvelu käyttöön, toimittamamme kotipäätelaite kannattaa sijoittaa tv:n läheisyyteen. IP-TV palvelussa tulee yksi päätelaite, päätelaite korvaa digiboxin. Tämä tarkoittaa myös, että palveluun voidaan käytännössä kytkeä vain yksi tv-vastaanotin. Mikäli jollakin jakajalla kytkettäisiin useampi tv yhden boxin perään, kaikissa tv:ssä katsottaisiin samaa lähetystä.
 
Savon Kuitu toimittaa ja asentaa kiinteistön sisään tulevan valokuituyhteyden päätekoteloineen. Samoin jatkaa kyseiseltä kotelolta sisäkaapelilla kotipäätelaitteen sijoituspaikkaan ja asentaa liittymän käyttökuntoon.
 
Savon Kuitu ei toteuta sisäverkkotöitä, eli lähinnä edellä mainittua ethernet -kaapelointia. Uudemmissa kiinteistöissä nykyään asennetaan kyseinen kaapelointi jo rakentamisen yhteydessä. Ellei kaapelointia ole (tämä tilanne vallitsee valtaosissa kiinteistöjä), on tarvittava kaapelointi toteutettava kiinteistön omistajan toimesta erikseen. Kaapeli ei ole erityisen kallista ja sitä saa alan liikkeistä varsin kattavasti.
 
15. Kuuluuko liittymään kiinteä IP-osoite?
 
Kiinteää IP-osoitetta ei tuotteisiin kuulu tällä hetkellä. Kiinteä IP-osoite ei ole kuluttajalaajakaistan perusominaisuus. Yritysasiakkaiden liittymiin on mahdollista saada kiinteä IP-osoite, kysy lisää asiakaspalvelustamme.
 
Toimitukseen kuuluu modeemi, jossa on langaton Wlan- tukiasema. Lisäksi 4-porttia kiinteälle kytkennälle. Porttimäärä voi vaihdella. Koneita voi olla verkossa ainakin 5 yhdenaikaista. Kiinteän IP-osoitteen saa ns. yritysliittymään, tarvittaessa ota yhteyttä Savon Kuidun asiakaspalveluun.
 
16. Miten syvään valokuitukaapeli kaivetaan ja voiko routa tms. vioittaa kuitua?
 
Kuitu kaivetaan tai aurataan n. 60 - 70 cm:n syvyyteen. Kuitukaapeli on rakenteellisesti suojattu routavaurioilta. Mikäli kaapeli vahingoittuu asiakkaasta riippumattomista syistä, Savon Kuitu vastaa korjauksista.
 
17. Onko valokuitu ukkosherkkä ja vaikuttavatko sähkökatkot toimintaan?
 
Valokuitu ei ole ukkosherkkä. Sähkökatkot vaikuttavat valokuituun kytkettävien laitteiden sähkönsyöttöön, ja sitä kautta myös yhteyden toimintaan.
Suosittelemme suojaamaan sähköiset laitteet sähköverkon ja laitteen väliin sijoitettavalla ylijännitesuojalla.
 
18. Voidaanko valokuitukaapeli upottaa vesistöön, omaan peltoon tms.?
 
Kyllä voidaan. Vesistöissä on huomioitava, että kaapelin tulee olla vesistökaapelia. Samoin kaapelin sijoittamiselle tulee olla asianmukaisesti hankittuna sijoitusluvat.
  
19. Meille tulee päärakennukseen valokuitukaapeli, pitääkö 30 metrin päässä sijaitsevalle navetalle ostaa oma liittymä?
 
Yhteydet voidaan toteuttaa sisäverkkona kiinteistöstä toiseen. Suosittelemme ammattimaisen tahon käyttämistä sisäverkon toteutuksessa.
 
20. Tuleeko luvattu nopeus perille saakka?
 
Palvelun nopeusvaihtoehdot ovat teoreettisia maksiminopeuksia. Palvelun todellinen nopeus ja palvelun laatutaso voi vaihdella verkon ruuhkaisuuden, asiakaslaitteiston sekä muiden vastaavien seikkojen mukaan.
 
21. Siirtyvätkö kaikki tv-lähetykset valokuituun tulevaisuudessa?
 
Kotitalouksiin tulevat palvelut kuten tv-kuvansiirto tullaan jatkossakin toteuttamaan eri tekniikoita hyödyntäen. Valokuitu tuo kuitenkin lisää vaihtoehtoja sekä käyttövarmuutta tv-lähetysten osalta.